Ahir dia 3 de decembre es va celebrar la Jornada ja anunciada en esta web, després de la seua celebració i considerable èxit, deixem per ser el seu contingut coherent en el que haguerem pogut redactar, publiquem la nota de prensa que redactada i remesa pel Colege d'Enfermeria de Valéncia fa constància de lo que en ella es va desenrollar.
L'Acadèmia d'Enfermeria de la Comunitat Valenciana ompli la Fàbrica de Gèl en l'èxit de ENFERMciencia
Sis charrades científiques varen destacar el valor de la ciència i l'Enfermeria davant un públic entregat
En ENFERMciencia, l'Acadèmia d'Enfermeria de la Comunitat Valenciana reafirma el seu compromís en el coneiximent i la seua vocació de ser un pont entre les ciències, l'enfermeria i la societat. La AECV ya treballa en noves iniciatives per a 2025, buscant ampliar l'oferta d'events que conecten ciència, innovació i ciutadania
(2024-12-4) ENFERMciencia, la jornada organitzada per l'Acadèmia d'Enfermeria de la Comunitat Valenciana (AECV), va celebrar el dimecres 3 decembre en la Fàbrica de Gèl de Valéncia un event de divulgació científica que va combinar el coneiximent, la reflexió i l'entreteniment. En un públic que va omplir l'espai, la cita va reunir a sis ponents destacats de diversos camps, els qui van mostrar la transversalitat de la ciència en la vida quotidiana. A l'acte van acudir membres de la junta de govern del Colege Oficial d'Enfermeria de Valéncia, com la seua presidenta, Laura Almudéver, i el seu vicepresident i president del CECOVA, Juan José Tirado, i la vocal Carmen Casal, entre atres personalitats.
Des d'històries personals fins a anàlisis estadístics i reflexions sobre l'evolució, cada xerrada va destacar per la seua singularitat i profunditat. La primera intervenció, “La ciència de la meua iaia”, va estar a càrrec d'Albert Ángel Escartí, infermer, actor i músic, qui a les 19:00 hores va inaugurar la jornada en un relat commovedor i propens sobre el saber tradicional i el seu víncul en la ciència.
La diversitat temàtica va ser la marca de ENFERMciencia. Desprès de la xerrada inaugural de Escartí, el públic va poder reflexionar sobre els desafius humans en situacions extremes en “Les cicatrius de l'atrapament” a carrec Pepe Ortiz, sargent del Consorci Provincial de Bombers de Valéncia. A continuació, Anabel Forte, professora titular d'Estadística de l'Universitat de Valéncia, va explicar en “A la llum de les senyes” cóm l'estadística allumena les nostres decisions diàries. Destacant les circumstàncies de la mare de l'Enfermeria moderna, Florence Nightingale.
Per la seua banda, Juanjo Torres, infermer de l'Hospital Clínic Malvarrosa, va explorar el emprendimiento en l'àmbit sanitari en “Infermeres que mamprenen”, motivant als assistents a repensar les fronteres de l'infermeria tradicional i alimentar la faceta empresarial. Vicent Josep Martínez, catedràtic d'Astronomia i Astrofísica, va sorprendre a l'auditori en el seu fascinant anàlisis sobre l'extinció dels dinosauris en “¿Per qué es van extinguir els dinosauris?”, una xerrada que va combinar història natural i cosmologia, desmontant els mits tradicionals sobre la desaparició dels grans saurios.
El tancament de la jornada va córrer a càrrec de Julio Fernández, president en funcions de la AECV, en la seua ponència “El poder de les infermeres”. Fernández, a més de presentar l'acte, va oferir una visió inspiradora sobre la capacitat transformadora de les enfermeres en la societat actual, destacant el seu potencial no solament en la prevenció i promoció de la salut, sino en l'innovació i l'investigació de l'assistència i els contes.
L'acte va ser un èxit de convocatòria, omplint la sala de la Fàbrica de Gèl en una audiència heterogénea que va incloure tant a professionals de la salut com a curiosos interessats en la ciència. Este resultat reflectix la creixent demana d'events que acosten la ciència i el coneiximent a la societat en un format atractiu i accessible.
La AECV va destacar l'esforç i la calitat dels ponents, el treball dels quals va fer possible una velada inoblidable. Julio Fernández va agrair la seua implicació i va subrallar l'importància d'iniciatives com ENFERMciencia para visibilizar el paper crucial de les infermeres en àmbits que transcendixen lo clínic, promovent la seua contribució a la divulgació científica i al desenvolupament social.
ENFERMciencia no solament confirma la capacitat de l'enfermeria per a liderar espais de divulgació, sino que també va assentar les bases per a futures trobades similars. La AECV ja treballa en noves iniciatives per a 2025, buscant ampliar l'oferta d'events que conecten ciència, innovació i ciutadania.
En ENFERMciencia, l'Acadèmia d'Enfermeria de la Comunitat Valenciana reafirma el seu compromís en el coneiximent i la seua vocació de ser un pont entre les ciències, l'enfermeria i la societat, en un context de constant evolució i desafiu.